lezing / Symposium

Plantijnlezing 2022

IS JOUW SOCIETEIT NOG VAN DEZE TIJD?
Traditionele verenigingen in de hedendaagse samenleving

Op donderdag 19 mei 2022 vindt op Sociëteit Minerva de traditionele Plantijnlezing plaats. Dit jaar geven Leidse hoogleraar International Governance, Kutsal Yesilkagit en twee oud presides van LSV Minerva: Floor Kist en Lucia Aerden een antwoord op de vraag ‘Is jouw Sociëteit nog wel van deze tijd?’. Aan bod komen onderwerpen als de positie en het privilege van student zijn, de verbinding maar ook vooroordelen die leden van besloten verenigingen ervaren. Aansluitend volgt een debat met studenten maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Aanvang 15.00 uur in de Bibliotheek van Sociëteit ‘Minerva’. Aanmelden via: bibliotheek@lsvminerva.nl of dit formulier

Stond de Plantijnlezing vorig jaar in het teken van de onderdrukking van de Oeigoeren in China, dit jaar zoeken de studenten het dichter bij huis en steken de hand in eigen boezem. Centraal staat de vraag waar zij zichzelf als leden van een besloten vereniging moeten plaatsen in de huidige maatschappij. Een steeds bleker toekomstperspectief en een veranderende samenleving zetten hun kleine wereld onder druk. Drie prominente reünisten zijn gevraagd hierop te reageren in een aantal korte lezingen. Oud-praeses Floor Kist steekt van wal met zijn lezing Vooroordelen en Privileges, gevolgd door hoogleraar International Governance Kutsal Yesilkagit met zijn lezing Noblesse oblige en oud-praeses Lucia Aerden sluit af met Hokjes: van verbinding naar verdeling?. Uiteraard is hierna ruimte voor debat, onder leiding van reputatiestrateeg Alex de Vries.