educatie / Stichting TEGEN-BEELD / Tentoonstelling

Muurgedichten en het Taalmuseum

In het voorjaar van 2018 lanceerden het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD een nieuwe website voor en over de Muurgedichten van Leiden. Onderdeel van de lancering was de tentoonstelling Als Muren Spreken en een theatrale act met Kuiper en Berbee op zaterdag 9 juni.

In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad meer dan 100 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD een nieuwe website. Zo’n honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers en andere poëzieliefhebbers zijn sinds de zomer van 2017 op zoek gegaan naar verhalen en informatie over de muurgedichten. Zij deden uitgebreid onderzoek naar de dichters, spraken de gedichten in en ontwikkelden wandel- en fietsroutes. Het resultaat is een zeer complete website met een unieke verzameling poëzie.

De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman zijn op zoek gegaan naar stadsverhalen over de gedichten.

Jacowies Surie was onder ander verantwoordelijk voor de fondsenwerving, de organisatie van de lancering en de productie van de stadsverhalen achter de gedichten.